Obrtničko učilište

Pametno u budućnost

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta donijelo je odluku o financiranju projekata HR.3.1.1.19 Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II 18.studenog 2015. godine. Odabrano je 25 projekata za sufinanciranje, a ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava potpisani su 30.11.2015. godine kada je službeno i započeo projekt.

Obrtničkom učilištu s partnerima Udruženje obrtnika Osijek i Elektroinženjering Brodar d.o.o. odobren je projekt pod nazivom „Pametno u budućnost“, broj ugovora: HR.3.1.19-0079.

Trajanje projekta: 12 mjeseci (30.11.2015.-29.11.2016.)

Vrijednost projekta: 1.395.882,81 HRK, od čega EU sufinancira 1.326.087,31 HRK.

Projektom će se razviti 2 nastavna plana i programa usavršavanja:

 • Specijalista za pametne kuće i
 • Specijalist za autodijagnostiku.

programa temeljena na analizi potreba tržišta rada, koja će se provesti u suradnji s poslodavcima Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Osječko-baranjske županije. Polaznicima obrazovanja odraslih osigurat ćemo relevantnost njihovih kvalifikacija na tržištu rada. Programi će biti razvijeni na temelju čvrste suradnje poslodavaca, predstavnika poslodavaca i Obrtničkog učilišta što je u skladu sa HKO-om i Strateškim planom 2014-2016. MZOS-a.

Projekt je usmjeren na dvije branše koje u posljednje vrijeme doživljavaju pravi procvat – automobili i zgradarstvo, a koji su usko povezani i poticani zahtjevima energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2, pogotovo naglašene Strategijom Europa 2020. Udio elektronike u automobilima raste svake godine i danas u proizvodnji iznosi čak 40%. Svjedoci stalnog povećanja do te mjere da su neke od funkcija automobila tijekom vožnje sve više ili potpuno automatizirane. S druge strane, u zgradarstvu automatizacija je u posljednjem desetljeću ušla na mala vrata i razvojem tehnologije prihvatljivih cijena to tržište sve više napreduje. Automatizacija je pritom obuhvatila sve funkcije u kućama i zgradama te danas govorimo o pametnim kućama – od rasvjete, grijanja i hlađenja, kućanskih aparata, roleta, alarma itd.

Shodno tome iskazala se potreba za novim programima obrazovanja odraslih: Specijalist za autodijagnostiku iz sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije te Specijalist za pametne kuće iz sektora Elektrotehnike i računalstva u ponudu Obrtničkog učilišta.

U programe će se uvesti moderni sadržaji prilagođeni potrebama tržišta rada koji će budućim polaznicima omogućiti stjecanje relevantnih kompetencija čime će povećati mogućnosti za zapošljavanje. Zaposlenici, nastavnici i vanjski suradnici će kroz usavršavanja u području angradoških kompetencija osuvremeniti pristup nastavi i obrazovanju odraslih te obrazovni proces prilagoditi samim polaznicima i njihovim mogućnostima usvajanja sadržaja.

Nadalje, projektne aktivnosti obuhvaćaju:

 • stručna usavršavanja nastavnika,
 • nabavu moderne opreme koja će se koristiti u praktičnoj nastavi,
 • razvoj platforme za osiguranje kvalitete,
 • stručna usavršavanja zaposlenika i suradnika Obrtničkog učilišta
 • te stvaranje e‑materijala za učenje.

Ovime ćemo stvoriti sve preduvjete za suvremenu nastavu te u konačnici pilotiranje ova dva nova obrazovna programa po dobivanju mišljenja od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te odobrenja izvođenja od strane MZOS.

Planirano je sudjelovanje 44 polaznika obrazovanja s područja Grada Zagreba, Zagrebačke i Osječko-baranjske županije uz prethodno održavanje motivacijskih radionica u suradnji s nadležnim uredima HZZ-a i partnera.

Tijek projekta:

 • “Uvijek sam spreman učiti, no nisam uvijek spreman biti poučavan.” Winston Churchill
 • "Živi kao da ćeš sutra umrijeti. Uči kao da ćeš živjeti vječno.” Mahatma Gandhi
 • “Mudrost nije rezultat školovanja nego cjeloživotnog nastojanja da je se razvije.” Albert Einstein
 • “Promjena je konačni rezultat svakog stvarnog učenja.” Leo Buscaglia
 • "Najljepša stvar kod učenja je to što ti ga nitko ne može oduzeti.” B. B. King