Obrtničko učilište

Employ@bility

Aktivnost Partnerstva pod nazivom „Employability for disabled people without barriers“, traje 2 godine (do srpnja 2015. godine). Projekt se provodi u sklopu Programa cjeloživotnog učenja Leonardo da Vinci, za čiju je provedbu i nadzor odgovorna Agencija za mobilnost i programe EU.

Koordinator projekta: Šiauliu apskrities sergancioju issetine skleroze draugija, Šiauliai, Litva

Partneri:

 • The Turkish Federation of Electrical-Electronic and Similar Technician Tradesmen and Craftsmen, Ankara, Turska
 • Obrtničko učilište - ustanova za obrazovanje odraslih, Zagreb, Hrvatska
 • Stichting Gek op Werk, Rotterdam, Nizozemska
 • Walsall College, Walsall, Engleska
 • Isparta Elektrikciler Ve Bobinajcilar Esnaf Ve Sanatkarlar Odasi, Isparta, Turska
 • AVSI POLSKA, Piaseczno, Poljska
 • Centar za rehabilitaciju Stančić, Dugo Selo, Hrvatska
 • Associació WinOrg, Banyoles, Španjolska
 • Alternata S.I.Lo.S. onlus, Guidonia Montecelio, Italija
 • Bulgarian Management Association, Blagoevgrad, Bugarska

Web stranica: http://employabilitywithout.wix.com/employability

Facebook: https://www.facebook.com/employ.ability.1

Cilj projekta je potpora osobama s poteškoćama kako bi se strukovno obrazovali i integrirali na tržište rada. Projekt će integrirati grupu međunarodnih partnera kako bi zajedno surađivali, sakupili i diseminirali informacije i podijelili iskustva dobre prakse radi pomoći socijalno isključenim skupinama odnosno osobama s poteškoćama kako bi se strukovno educirali i integrirali na tržište rada.

Rezultat projekta će biti izrada e‑platforme „employability“ zbog dijeljena iskustava partnera kako bi se isključene i marginalizirane osobe mogle puno efikasnije integrirati na tržište rada. Također platforma će pomoći da poveća zapošljivost osoba s poteškoćama i da stvori komunikacijski kanal između partnera u projektu. Projekt će kroz međunarodne seminare, radionice, aktivnostima zapošljivosti osoba s poteškoćama, priručnicima i informativnim brošurama, prezentacijom izrade životopisa, dijeljenjem dobre prakse 'kako naučiti učiti', diseminacijskim i eveluacijskim aktivnostima, pridonijeti postizanju općeg i specifičnog cilja. Zahvaljujući employ@ability platformi, seminarima i radionicama, multiplikacijski efekt projekta će biti znatno pospješen.

1. sastanak projektnih partnera održao se u Šiauliai-u, Litva. (29., 30. listopada 2013). Na sastanku su sudjelovala dvojica predstavnika Obrtničkog učilišta. Na projektnom su sastanku svi partneri predstavili predstavili svoje organizacije, ciljeve i strukovno obrazovanje u svojim državama. Predsjednica Društva za osobe pogođene multipla sklerozom grada Šiuauliai predstavila je sve nazočne kao i Prodekanica Sveučilišta u Šiauliai-u. Partneri su potom izradili radni plan projekta te upitnike procjene za poslodavce koji zapošljavaju osobe s poteškoćama. Uslijedila je predaja certifikata i dogovor oko 2. partnerskog sastanka u Gironi.

2. sastanak projektnih partnera održao se u Gironi, Španjolska. (19. - 21. veljače 2014). Na sastanku su sudjelovala dvojica predstavnika Obrtničkog učilišta. Projektni su partneri upoznali rad institucije la Fageda koja se bavi integracijam isključenih osoba s mentalnim poteškoćama (proizvodnja jogurta i marmelada), povijesno mjesto Besalú te strukovni obrazovni centar MIFA. Na posljedni dan sastanka organizirani je seminar 'Kako naučiti učiti'. Seminar su vodili predstavnici Katalonske federacije osoba s mentalnim poteškoćama gdje je predstavljeno iskustvo u kreaciji računalne aplikacije za osposobljavanje osoba s poteškoćama koje imaju veliki rizik socijalnog isključenja sve u svrhu povećanja profesionalnih strukovnih kompetencija. Predstavnici Učilišta u Walsall-u predstavili su važnosti motivacije pri učenju te faze kvalitetnog učenja. Seminar je završio predajom certifikata i dogovorom za idući sastanak u Bugarskoj.

3. sastanak projektnih partnera održao se u Blagoevgradu, Bugarska. (07. - 09. svibnja 2014). Na sastanku su sudjelovala dvojica predstavnika Obrtničkog učilišta. Projektni partneri upoznali su rad tvrtke Cooperative RILA koja zapošljava više stotina osoba s poteškoćama. Tvrtka se bavi izradom i prodajom tekstila, većinom odjeće. Potom je uslijedio kulturni posjet starom obrtničkom kvartu Blagoevgrada zvanog Varosha. Danas u Varoshi žive profesori i umjetnici. Projektni partneri su posjetili i samostan Rila koji na listi Svjetskih kulturnih blaga. Posljednji dan partneri su sudjelovali na radionici "Kako potaknuti osobe s poteškoćama da dođu do prilike za zapošljavanje gdje su simulirani stvarni uvjeti razgovora za posao takvih osoba. Partneri su preuzeli ulogu osobe s poteškoćama kao budućeg posloprimca i ulogu poslodavca. Sudionici su također imali diskusiju na temu izrade vodiča "Kako efektivnije integrirati osobe s poteškoćama na tržište rada, te su razgovarali o mogućnostima korištenja modernih tehnologija i alata u tu svrhu.

4. sastanak projektnih partnera održao se u Walsallu, V.Britanija (30. lipnja-2.srpnja 2014). Na sastanku su sudjelovala dvojica predstavnika Obrtničkog učilišta zajedno sa dvoje predstavnika iz druge Hrvatske partnerske institucije, Centra za rehabilitaciju Stančić. Projektni partneri upoznali su rad Walsall college-a, institucije za obrazovanje s više od 3000 redovnih učenika, studenata i polaznika. Učilište se također bavi edukacijom osoba s posebnim potrebama te ima posebno opremljene učionice u tu svrhu. Cijela zgrada je opremljena te prilagođena i za osobe s invaliditetom. Partneri su upoznali i rad Wisemore kampusa, podružnice Walsall učilišta koja je opremljena modernim praktikumima za podučavanje polaznika, posebice onih s posebnim potrebama koji pak najviše sudjeluju u edukaciji Green Finger kampusa pri izradi i održavanju 'divljeg' vrta unutar Walsall collegea.
Posljednji dan partneri su upoznali rad Akademije za gluhe osobe, gdje su sudjelovali u radionici koju je predvodila gluhonijema osoba. Radionica se bavila znakovnim jezikom. Koordinator projekta je s projektnim partnerima evaluirao dosadašnja postignuća te zadao zadatke koje je potrebno izraditi do slijedećeg sastanka u Poljskoj.

5. sastanak projektnih partnera održao se u Varšavi, Poljska (08.-10.listopada 2014). Projektni partneri upoznali su rad dječjeg SOS sela u gradu Sieldce, Dom za udomljavanje mladih osoba s poteškoćama, sudjelovali su na radionici s osobama s poteškoćama, dijelili iskustva s zakladom osoba s poteškoćama, prvenstveno u vezi mogućnosti integracije osoba s poteškoćama unutar strukovnog obrazovanja. Posljednji dan projektni partneri predstavili su kroz prezentacije mogućnosti Europass dokumenata te usuglasili daljnje smjernice u razvoju Employ@bility platforme i Web stranice. Koordinator projekta je s projektnim partnerima evaluirao dosadašnja postignuća te zadao zadatke koje je potrebno izraditi do slijedećeg sastanka u Zagreb.

6. sastanak projektnih partnera održao se u Zagrebu 04.-07. ožujka 2015. Više o sastanku možete pročitati OVDJE.

7. završni sastanak projektnih partnera održao se u Isparti, Turska, 02. – 06. lipnja 2015. - Na sastanku su sudjelovala dvojica predstavnika Obrtničkog učilišta. Projektni partneri posjetili su Udruženje koje se bavi sa osobama s poteškoćama i njihovom integracijom u svijet rada gdje su predstavljeni primjeri dobre prakse kao i radionice kojima se pokušava osposobiti osobe s teškoćama za određena jednostavna zanimanja. Projektni partneri prezentirali su projekt i razmjenili iskustva sa gradonačelnikom Isparte koji je pritom predstavio sve usluge i projekte grada u tom području. Partneri su posjetili i guvernera Isparte koji je predstavio statističke podatke u vezi osoba s teškoćama na razini Općine i Države. Slijedećih dana partneri su evaluirali postignute rezultate i ciljeve, izmijenili projektna iskustva i diseminacijske aktivnosti te započeli s predradnjama pripreme završnog izvješća.

 • “Uvijek sam spreman učiti, no nisam uvijek spreman biti poučavan.” Winston Churchill
 • "Živi kao da ćeš sutra umrijeti. Uči kao da ćeš živjeti vječno.” Mahatma Gandhi
 • “Mudrost nije rezultat školovanja nego cjeloživotnog nastojanja da je se razvije.” Albert Einstein
 • “Promjena je konačni rezultat svakog stvarnog učenja.” Leo Buscaglia
 • "Najljepša stvar kod učenja je to što ti ga nitko ne može oduzeti.” B. B. King