Obrtničko učilište

BuCoSoMa ‑ Business Competence in Social Management

Aktivnost Partnerstva pod nazivom „Business Competence in Social Management“, traje 2 godine (do lipnja 2014. godine). Projekt se provodi u sklopu Programa cjeloživotnog učenja Leonardo da Vinci, za čiju je provedbu i nadzor odgovorna Agencija za mobilnost i programe EU.

Koordinator projekta: Volkshochschule, Hannover, Njemačka

Partneri:

 • Volkshochschule, Hannover, Njemačka
 • Obrtničko učiliste-ustanova za obrazovanje odraslih, Zagreb, Hrvatska
 • ZEB – Stepansstift, Hannover, Njemačka
 • VEDOMA, Maribor, Slovenija
 • Easy Business Training GmbH, Beč, Austrija
 • PROIN, Granada, Španjolska
 • Association Generations, Sofija, Bugarska

Cilj projekta je stvaranje obrazovnog programa temeljenog na ekonomskom znanju o poslovanju, namijenjenog rukovoditeljima društvenih, neprofitnih i volonterskih organizacija. Kao i u poslovima upravljanja profitno orijentiranima poduzećima, tako je i za uspješno poslovno upravljanje neprofitnom organizacijom potrebno odgovoriti na ekonomske izazove s kojima se suočava svako poduzeće.

Rezultat projekta će biti izrada kurikuluma iz financijskog upravljanja i poslovanja društveno orijentiranih organizacija, materijala u kojem će biti prezentirani obrazovni sustavi za rukovoditelje takvih organizacija, problemi s kojima se susreću, prijedlozi za poboljšanje na temelju dobre prakse.

Prvi sastanak je održan u Sofiji 18.-21.11.2012. g., a sudjelovala su tri predstavnika Obrtničkog učilišta Zagreb.

Koordinator projekta predstavio je aktivnosti i zadaće koje će se provoditi u skladu s odobrenim projektom, a zatim su se svi partneri ukratko predstavili. Nakon uvodnog upoznavanja i predstavljanja, predstavnici partnerskih organizacija dogovorili su zajedničke aktivnosti s ciljem kreiranja edukativnog kurikuluma iz poslovnog upravljanja. Nakon međusobne raspodjele zadataka, partneri su raspravljali o modelu buduće obrazovne ponude.

Zaključeno je među partnerima da će svaki raditi na svom dijelu posla, a rezultati njihovih aktivnosti biti će predstavljeni na idućem sastanku partnera, od 3. do 6. travnja iduće godine u Zagrebu. Na samom kraju sastanka, sudionicima su podijeljeni certifikati o sudjelovanju.

Nekoliko dana nakon sastanka, pokrenuta je službena internetska stranica projekta http://bucosoma.blogspot.com.

Drugi sastanak održan je u Zagrebu, 03.-06.04.2013, gdje je Obrtničko učilište bilo domaćin. Više o sastanku možete pročitati OVDJE.

Treći sastanak održan je u Beču od 12.-15.06.2013. Na njemu su sudjelovala 4 predstavnika Obrtničkog učilišta. Više o sastanku možete pročitati OVDJE.

Četvrti sastanak održan je u Mariboru od 17.-18.10.2013. Na njemu su sudjelovala 2 prestavnika Obrtničkog učilišta. Više o sastanku možete pročitati OVDJE.

Obrtničko učilište održalo je 13. prosinca 2013. godine pilot radionicu kojoj je osnovni cilj bio testiranje "Kurikuluma za poboljšanje poduzetničkih kompetencija za vođenje neprofitnih organizacija" razvijenog u sklopu Europskog projekta "Business Competence in Social Management". Više o radionicu možete pročitati OVDJE

Peti sastanak održan je u Granadi od 19.-20.02.2014. Na njemu je prisustvovao predstavnik Obrtničkog učilišta. Više o sastanku možete pročitati OVDJE.

Šesti, posljednji sastanak projektnih partnera i Završna konferencija održana je u Hannoveru od 10.-12. lipnja 2014. Na sastanku i konferenciji prisustvovala su trojica predstavnika Obrtničkog učilišta. Više o konferenciji i sastanku možete pročitati OVDJE.

 • “Uvijek sam spreman učiti, no nisam uvijek spreman biti poučavan.” Winston Churchill
 • "Živi kao da ćeš sutra umrijeti. Uči kao da ćeš živjeti vječno.” Mahatma Gandhi
 • “Mudrost nije rezultat školovanja nego cjeloživotnog nastojanja da je se razvije.” Albert Einstein
 • “Promjena je konačni rezultat svakog stvarnog učenja.” Leo Buscaglia
 • "Najljepša stvar kod učenja je to što ti ga nitko ne može oduzeti.” B. B. King