Obrtničko učilište

Best practice for best business

Tijekom veljače 2011. godine, uz podršku osnivača Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika grada Zagreba, Obrtničko učilište provelo je Leonardo da Vinci projekt mobilnosti ˝Best practice for best business˝. Projekt je sufinancirala Agencija za mobilnost i programe EU čime je omogućeno stručno usavršavanje 17 obrtnika frizerske struke, autostruke i elektrostruke u Frankfurtu i Hannoveru.

Projekt je imao podršku Hrvatskog gospodarskog saveza u Frankfurtu (Kroatische Wirtschaftsvereinigung e.V.), čiji je predsjednik Mario Šušak frizerima tijekom dvotjednog boravka u Njemačkoj omogućio ne samo sudjelovanje na sajmu Hair and Beauty, stručne i zdravstvene seminare, već i posjete Welli, L´orealu te Klausu Peteru Ochsu, jednom od najpoznatijih svjetskih frizera gdje su obrtnici dobili uvid u nove tehnologije i metode rada kako bi takvo znanje prenijeli u svoje salone i postali konkurentniji na tržištu rada.

Uz pomoć partnera Stephansstift centra iz Hannovera automehaničarima i električarima organizirana je stručna praksa u radionicama kako bi se upoznali s novim načinima rada, novim tehnologijama, kako bi dobili uvid u organizaciju poslovanja, odnose sa klijentima te kako bi takva saznanja prenijeli u vlastite radionice i na vlastite zaposlenike. Tijekom drugog tjedna boravka automehaničari i električari posjetili su AMF sajam, Obrtničku komoru Donje Saske, tvornicu VW, upoznali se sa obnovljivim izvorima energije, tehničkim potencijalom energije vjetra i sunca te potencijalom korištenja takvih alternativnih vještina u vlastitim strukama.

Osim stručno-teorijskog dijela, važan dio projekta bilo je i razgledavanje gradova u pratnji stručnog vodiča i upoznavanje s kulturom i jezikom domaćina te svim različitostima koje nas očekuju ulaskom u Europsku uniju. Vrlo važan segment projekta mobilnosti bila je kulturološka i jezična priprema obrtnika koju je provelo Obrtničko učilište organiziranjem besplatnog tečaja njemačkog jezika za sve sudionike prije odlaska u Njemačku. U okviru projekta, kao priznanje za uloženi trud i vrijeme, svakom obrtniku dodijeljen je certifikat uspješno obavljenog stručnog usavršavanja u Njemačkoj i certifikat o uspješno položenom tečaju osnova njemačkog jezika od strane Obrtničkog učilišta.

Sudionici projekta izrazili su zadovoljstvo stručnim usavršavanjem te svojim sudjelovanjem u ovom projektu pokazali su kako obrtnici imaju volju i želju uključiti se u cjeloživotno učenje te da uz podršku države i komorskog sustava mogu konkurirati na europskom tržištu.

  • “Uvijek sam spreman učiti, no nisam uvijek spreman biti poučavan.” Winston Churchill
  • "Živi kao da ćeš sutra umrijeti. Uči kao da ćeš živjeti vječno.” Mahatma Gandhi
  • “Mudrost nije rezultat školovanja nego cjeloživotnog nastojanja da je se razvije.” Albert Einstein
  • “Promjena je konačni rezultat svakog stvarnog učenja.” Leo Buscaglia
  • "Najljepša stvar kod učenja je to što ti ga nitko ne može oduzeti.” B. B. King