Obrtničko učilište

VITALISE

Sastanak u Njemačkoj

U sklopu projekta Agencije za mobilnost i EU programe u Goslaru (Njemačka) je održan prvi sastanak partnera na projektu VITALISE. Cilj sastanka je bio bolje upoznavanje partnera te detaljno definiranje smjera projekta. Tako su definirane tri faze projekte, približan početak i završetak svake faze, te zadaće svakog partnera. Također su dogovoreni datumi sljedećih sastanaka partnera u Španjolskoj i Estoniji. Nakon uvodnih prezentacija koordinatora projekta, a zatim i ostalih organizacija, započelo se s radom na projektu. Koordinator je organizirao posjete Centru za starije i Centru za majke, kao primjeru volonterskog rada u ruralnim područjima. Kraj projekta predviđen je za lipanj 2013. godine. Sastanak je završio zajedničkim druženjem uz večeru u jednom tipičnom njemačkom restoranu.

Sastanak u Španjolskoj

U sklopu projekta Agencije za mobilnost i EU programe u A Coruni (Španjolska) je održan drugi sastanak partnera na projektu VITALISE u trajanju od 27. veljače do 2. ožujka. Tema sastanka su bili demografski trendovi u zemljama partnerima, dok je cilj sastanka bila daljnja diskusija oko napretka projekta s konkretnim potezima partnera. Svi partneri su održali prezentaciju pokrivajući temu sastanka, a kasnije se povela diskusija oko podudarnosti brojaka, tj. problema u svim zemljama. Domaćini su organizirali posjete Socijalnom centru u Padronu i Dnevnom centru, kako bi se pokazao način brige o starijima u regiji. Za vrijeme posjeta Socijalnom centru, partnere je pozdravio i gradonačelnik Padrona te zahvalio na interesu za njegov grad i područja djelovanja. Sastanak je završio dogovorom da će koordinator projekta napraviti detaljan izvještaj sastanka te ga proslijediti svim partnerima, dok su domaćini organizirali ugodnu večeru u hotelu, koja je protekla u ugodnom razgovoru i razmjeni iskustava partnera.

Sastanak u Estoniji

Predstavnici Obrtničkog učilišta prisustvovali su trećem sastanku partnera na projektu Vitalise rural regions by senior citizens, koje je organizirala Järva County Vocational Centre.

Cilj sastanka bilo je predstavljanje dobrih primjera prakse svake partnerske institucije, na temu obrazovanja odraslih, od 50 godina i starijih, uključujući i volonterski rad. Partneri su se složili da će ti primjeri biti dio priručnika, kao konačni rezultat projekta.

VITALISE partneri posjetili su Informacijski centar za održivu obnovu u Paide. Cilj ove organizacije je pružiti različita predavanja (permakultura, slobodno obrazovanje, DIY itd), Dancing-sobe, koncerte, različite sajmove, radionice, edukativne aktivnosti (umjetnost, glazba, održive obnove, ponovno korištenje starih zgrada i materijale , besplatno savjetovanje kako obnoviti staru namjestaj i sl.) kako bi građanima Paide i svih sela i općina širom Järva županije, podigli svijest i potaknuli na djelovanje. VITALISE partneri su također posjetili Paide Pučku srednju školu, Srednju školu za odrasle, Dom mladih i Umjetničku školu koji pružaju širok spektar različitih aktivnosti za mlade, odrasle i starije građane tijekom cijele godine (IT lekcije, zanatske izradu nakita, keramike i stakla, radionice fotografije, slikarstva, narodne umjetnosti, sportske igre). Sastanak je završio posjetom glavnom gradu Tallinu, uz ugodno druženje u jednom tradicionalnom restoranu.

OPĆENITO O PROJEKTU

Obrtničko učilište je u studenom krenulo u realizaciju još jednog europskog projekta u okviru Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Ovoga puta se radi o projektu obrazovanog partnerstva unutar Grundtvig potprograma, pod imenom „Vitalise Rural Regions by Senior Citizens“.

Demografski trend, u jednu ruku starenja stanovništva, a u drugu konstantnog odljeva mladog stanovništva, sve je veći problem ruralnih područja.

Što se može učiniti kako bi se očuvalo socijalno, ekonomsko i kulturno okruženje ruralnih područja , koja su vrijedna življenja te u kojima se smanjuje broj stanovništva poradi odljeva mladih, a ostatak stanovništva ima tendenciju da stari i smanjuje populaciju?

Isto tako, što mogu učiniti stariji građani, koji žive u mjestima bez puno mogućnosti i koji traže plaćen posao, vrijedan truda?

Postoji značajan broj starijih građana u ruralnim područjima koji nemaju niti plaćen niti neplaćen posao, ali koji bi mogli igrati važnu ulogu u revitalizaciji okoline u kojoj žive. Temeljna ideja projekta je reaktivirati neiskorištene resurse regija kako bi se postiglo, na primjer:

 • Oživljavanje starih obrta i usluga
 • Dalo više pažnje kulturnom nasljeđu i identitetu regije

I tako stvorilo mogućnosti za nova zaposlenja, plaćena ili volonterska, pogotovo za starije građane

Na taj bi se način, primjerice, neki neiskorišteni mjesni prostor mogao renovirati i iskoristi kao centar za kulturu s bogatim programom. Također bi se staro sportsko igralište moglo obnoviti ili se kulturna nasljeđa istražiti i učiniti ih dostupnima široj javnosti i turistima.

Obrazovanje odraslih može poduprijeti aktivnosti poput:

 • Organizacija radionica kako bi se razvile nove, nekonvencionalne ideje
 • Poticanje solidarnosti između socijalnih grupa
 • Poticanje socijalnih mreža
 • Osiguravanje potrebnih profesionalnih i menadžerskih znanja za uspješnu implementaciju projekata

Obrazovno partnerstvo unutar Vitalise projekta nudi okvir za razmjenu iskustava i ideja na zajedničkoj temi između partnera iz svih dijelova Europe.

Partneri u projektu su:

 • Fundación PAIDEIA Galiza, Spain
 • Federazione Trentina della Cooperazione, Italy
 • Järva County Vocational Centre, Estonia
 • Obrtnicko uciliste-ustanova za obrazovanje odrashlih, Croatia
 • Europahaus Burgenland, Austria
 • Akademia vzdelavania, Slovakia
 • Magyar Népföiskolai Társaság, Hungary
 • Bildungshaus Zeppelin –Heimvolkshochschule Goslar, Germany

Regionalni partneri iz Donje Saske su:

 • Agentur für Erwachsenen- und Weiterbildung Niedersachsen (Agency for Adult and Further Education in Lower Saxony),

  Web stranica projekta: http://www.vitalise-regions.eu/

 • “Uvijek sam spreman učiti, no nisam uvijek spreman biti poučavan.” Winston Churchill
 • "Živi kao da ćeš sutra umrijeti. Uči kao da ćeš živjeti vječno.” Mahatma Gandhi
 • “Mudrost nije rezultat školovanja nego cjeloživotnog nastojanja da je se razvije.” Albert Einstein
 • “Promjena je konačni rezultat svakog stvarnog učenja.” Leo Buscaglia
 • "Najljepša stvar kod učenja je to što ti ga nitko ne može oduzeti.” B. B. King