Obrtničko učilište

Projekt CRO FUTURE

U projektu Cro Future, financiranim iz potprograma Leonardo da Vinci, orijentiranim za promociju i poticanje razvoja strukovnog obrazovanja, Obrtničko učilište bilo je domaćin te je realiziralo stručnu praksu u trajanju od 3 tjedna za učenike strukovnih zanimanja iz Njemačke.

Nositelj projekta bio je Hrvatski gospodarski savez iz Frankfurta, a zadaća Učilišta bila je osigurati im smještaj, prijevoz, hranu, kvalitetnu praksu te ih upoznati s kulturnim i turističkim znamenitostima Zagreba. Cilj projekta je bio, između ostalog, pokazati učenicima način funkcioniranja obrtničkog sustava u Hrvatskoj te pružiti sudionicima uvid u način poslovanja naših velikih tvornica. Time smo dokazali da i Hrvatska ima znanja i vještine koje su vrijedne i prepoznate u svijetu.

Prihvaćanjem učenika na praksu za zanimanja konstrukcijski mehaničar i komercijalnist, pomoći u njihovom radu i evaluacijom angažmana u provedbi ovog projekta pomogli su:

  • Končar-Metalne konstrukcije
  • Hrvatska obrtnička komora
  • Obrtnička komora Zagreb

Koristimo priliku zahvaliti im još jedanput za sudjelovanje u ovom projektu. Na kraju prakse, u Vijećnici Matice hrvatskih obrtnika Obrtničko učilište je učenicima dodijellilo certifikate o sudjelovanju u projektu, a partnerima zahvalnice.

Svečanoj dodjeli certifikata uz učenike i predstavnike Učilišta nazočili su: iz tvrtke Končar-Metalne konstrukcije gosp. Zvonko Vranić, tehnički direktor i gospođa Iva Prša, direktorica Ljudskih resursa; predsjednik Obrtničke komore Zagreb gosp. Ivan Obad; predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba gosp. Vlado Crkvenac te u ime Hrvatske obrtničke komore Mirela Franović iz Odjela za obrazovanje.

Učenici iz Frankfurta zahvalili su se na prijamu i organizaciji stručne praske za vrijeme koje su stekli nova životna i radna iskustva koja direktno utječu na njihov osobni i profesionalni razvoj, te će kroz prijenos dobre prakse promovirati Zagreb i Hrvatsku u svojoj matičnoj zemlji.

Svi partneri izrazili su zadovoljstvo uspješno provedenim projektom te nadu da će i ubuduće biti prilika za uspješnu suradnju.

PROJEKT „CRO FUTURE“ II. faza

u sklopu Programa cjeloživotnog učenja - Leonardo da Vinci (strukovno obrazovanje)

Obrtničko učilište, partner u projektu CRO FUTURE, domaćin je 2. grupi učenika iz Frankfurta. Ukupno 6 učenika od 22.10. ove godine provodi 3 tjedna na stručnoj praksi u Hrvatskoj.

Nositelj projekta je Hrvatski gospodarski savez iz Frankfurta s kojim obrtnički komorski sustav i Učilište ostvaruju kvalitetnu suradnju već nekoliko godina.

Stručnu praksu za 3 učenika koji se obrazuju za uredska zanimanja osigurali su Obrtničko učilište i Obrtnička komora Zagreb.

Učenica koja se obrazuje za zanimanje krojač praksu provodi u krojačkom salonu “Muška moda Šabić”, a za dvoje učenika stolarske struke praksu je osigurala “Stolarija Vrbanec” iz Sesveta.

Koristimo priliku zahvaliti gospodinu Mirzi Šabiću i gospodinu Ivanu Vrbancu što osiguranjem kvalitetnog programa prakse za obrtnička zanimanja promoviraju našu zemlju i strukovno obrazovanje, što iziskuje njihov osobni angažman uz sve redovne poslove.

Učenici svakodnevno rade na konkretnim zadacima koja se pred njih postavljaju, stiču nova radna i životna iskustva koja utječu na njihov osobni i profesionalni razvoj.

Obrtničko učilište dočekalo je učenike u zrakoplovnoj luci, organiziralo smještaj, prehranu, lokalni prijevoz, praksu i daje svu potrebnu podršku. Na uvodnom sastanku upoznali smo ih s obrtničkim komorskim sustavom, prezentirali rad i zadaće udruženja obrtnika i komora te aktivnosti Učilišta.

Volonteri Obrtničkog učilišta organiziraju i provode socio-kulturološka događanja za naše goste te osiguravaju turistički i kulturni program. Cilj nam je da kroz ova 3 tjedna osim provođenja stručne prakse upoznaju našu kutluru, običaje i ponesu što ljepše dojmove iz naše zemlje.

Po završetku prakse sudionici su dobili certifikat o sudjelovanju u projektu, a obrtnici koji su pomogli u realizaciji projekta zahvalnice.

  • “Uvijek sam spreman učiti, no nisam uvijek spreman biti poučavan.” Winston Churchill
  • "Živi kao da ćeš sutra umrijeti. Uči kao da ćeš živjeti vječno.” Mahatma Gandhi
  • “Mudrost nije rezultat školovanja nego cjeloživotnog nastojanja da je se razvije.” Albert Einstein
  • “Promjena je konačni rezultat svakog stvarnog učenja.” Leo Buscaglia
  • "Najljepša stvar kod učenja je to što ti ga nitko ne može oduzeti.” B. B. King